En tiedä mistä poikani poimi otsikon lauseen sanavarastoonsa, mutta pienemmän veljeksen kolauttaessa jalkansa johonkin, ja itkun tullessa, avulias isoveli tokaisi : ”kestä se niin kuin mies kestää”. Puuhasin samalla omiani, mutta nyt jäin kuuntelemaan että mitäs helvattua siellä nyt tapahtuu? Isoveli valisti pienempäänsä, kertoi että mies ei kolhuista välitä tai valita. Nyt alkoi kiinnostaa ihan todella. En saatana suurin surminkaan halua, että jätkät onnistuvat kehittämään itselleen miehen mallin, jonka mukaan mitään ei tunneta. Itse olen sen puolen tarpeeksi kauan sivuuttanut, se on oma virheeni, ja olen täysin luottavainen , että pojat osaavat tehdä ihan omat virheensä, ei heidän tarvitse toistaa mun tekemiä.

Päivää, olisko sulla hetki aikaa jutella miehisyydestä?

Kun pojat saivat leikkinsä leikittyä, kysyin isoveljeltä mistä hän oli kyseisen sanonnan oppinut? Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä, mun veljeltäni. Kiitti ihan vitusti broidi. Siinä kun aiheesta poikien kanssa kerran juteltiin, kysyin että mitäs sitten tehdään jos kerran mikään ei saa sattua? Siihen ei ollutkaan vastausta. Ja asiaa tarkemmin pohdittuaan pojat tulivat siihen tulokseen, että koko sanonta on tyhmä. Koska ”pitäähän se kertoa, jos sattuu, kun sitten saa apua”. Huh, miina vältetty tällä kertaa. Toivon totisesti, että muksut, niin omat kuin muidenkin, saisivat keskittyä olennaiseen, eli olemaan muksuja. Ilman sitä jakoa, mikä on poikien ja mikä tyttöjen juttuja. Omista muksuista kun löytyy molempia, on ilo seurata, kun välillä leikitään nerffeillä sotaa, ninjaa, barbeilla ja muotinäytöstä. Sulassa sovussa, kaikki yhdessä. Ilman mitään aikuisten keksimiä jakolinjoja. Koska mun nähdäkseni juuri sillä saatetaan välttää se ”kestä se kuin mies asenne”, eikä siitä sitten tarvitse opetella eroon, jos sattuukin tajuamaan koko lauseen idioottimaisuuden. Siihen auttaa vaikkapa myötätuntoharjoitus.

Kun oppii pienestä asti, että se miehisyys ei ole kiinni penkkituloksesta tai kyrvän pituudesta, saattaa päästä helvetisti helpommalla. Paitsi jos alkaa aivan tossuksi. Vituiksi se niinkin menee. Vaan kun se keskitiekin on olemassa. Sitä yritän muksuille opettaa. Kenenkään, esimerkiksi kiusaajan mielivaltaan ei pidä alistua, mutta se kovuus ei saa olla hallitseva mielentila, vaan se ominaisuus, joka kaivetaan esiin kun ja jos sitä tarvitaan. Siihen asti muita kohdellaan kuten toivoo itseään kohdeltavan. Ja kun kohtelee itseään hyvin, pystyy mihin vain.

Eletään kuin opetetaan

Muutama vuosi sitten, vaimon ollessa iltavuorossa, tytär viritti mulle ansan. Oltiin juuri puhuttu siitä onko tyttöjen tai poikien juttuja edes olemassa, kun tuli viaton kysymys : ”isi, voitko sä tehdä mulle ranskalaisen letin?” Öööööö, pikainen googlaus että mikäs se sellainen on. Tytär huomasi heti epäröintini, (ihme noita) ja saman tien pamahti jatkokysymys : ”vai onko se vaan tyttöjen juttuja?” No perkele, ei taida olla. Ei muuta kuin kohti juutuubia, opettelemaan miten tehdään jotain, jonka olemassaolosta ei vielä pari minuuttia sitten ollut hajuakaan. Aikamme siinä ohjeita yhdessä tuijotettuamme, oli aika käydä hommiin. Täytyy kyllä nostaa hattua kampaajille, mä osaan muovata puuta, metallia, betonia ja muovia, mutta mikään niistä ei pääse vaikeusasteeltaan lähellekkään hiuksia. Olihan saatana savotta, mutta tytär oli varsin tyytyväinen lopputulokseen. Jonkin ajan päästä meille ilmestyi lettikirja. Olen edelleen sitä mieltä, että vaikka uimahallin rakentaminen pelkällä lapiolla on helpompaa kuin hiusten käsittely, se että esimerkillä voidaan toivottavasti murtaa vanhoja uskomuksia, tekee siitä kaiken vaivan arvoista. Sama pätee toisinkin päin, erehdyin kerran pyynnöstä ottamaan vaimon mukaan ampumaradalle. Erehdyin, koska mut piestiin täysin. Vaikka käyttäisin harjoitteluun rekkalastillisen patruunoita vuodessa, en pääsisi yhtä hyviin tuloksiin kuin ensimmäistä kertaa koskaan pistoolilla ampunut vaimoni. Naisen käsi on vakaa. Aivan älyttömän vakaa. Kaveri pariskunta kokeili samaa. Kerran. Lopputulos oli samanlainen, vaikka tuon pariskunnan miesoletettu on mitaleita voittanut ampuja. Ja tätäkään muksut eivät uskoneet, ennen kuin mut piestiin julkisesti ilmakivääriammunnassa. Vaimot on mahtavia. Kestin se kuin mies, tunnustin vaimon ylivertaisuuden omassa rakkaassa lajissani. Nyt viimeistään tiedän kenet haluan taisteluparikseni, jos joskus paska osuu tuulettimeen ja sota syttyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *