Seurasin eilen itsenäisyyspäivän juhlintaa telkkarista, ja särähti korvaan se kielten sekamelska. Linnan juhlien jatkoilla ravasi lavalla milloin mikäkin artisti, ja melkein jokaisen ulosanti oli puoliksi suomea, puoliksi englantia, ainakin niin sanotun musiikin osalta.

Omaan korvaan kuulostaa aina hieman hölmöltä, jos joka kolmas sana on lainattu englannista puhutussa muodossaan suomen kielen sanojen keskelle. Esimerkkinä suurin osa ainakin nykyisestä popmusiikista. Tai vaikka paikkojen ja toimijoiden nimet, kuten mall of tripla tai traficom.

Mitä vikaa on kauppakeskuksessa tai liikenne- ja viestintävirastossa? Kumpikin ilmaisee hyvin osuvasti tarkoituksensa. Traficom kuulostaa pikavippifirmalta. Sama juttu puhuessa, äidinkielellä kun pystyy ilmaisemaan itseään todella selkeästi. En tajua miksi sinne pitää sotkea vähintään kolmasosa lontoota. Ei se sanojen ja lauseiden lainaaminen kenestäkään sen kansainvälisempää tee, päinvastoin. Jo aikoinaan naurettiin Andy Mccoylle, kun oli suomen kieliset ilmaukset päässeet unohtumaan. Tuota kielten sekamelskaa voi jokainen kuunnella päivittäin vaikkapa radiosta.

Jonkin tietyn aihepiirin ympärille yleensä kehittyy myös aiheeseen liittyvä oma slanginsa. Mutta kyse ei ole siitä, vaan siitä, että puhekieleen tuntuu kehittyneen jonkinlainen enemmän on parempi – periaate lainalauseiden kanssa.

Ymmärrän kyllä lainailmaukset tehokeinoina, toimivat joskus yhtä hyvin kuin kirosanat. Mutta kuten kiroilussa, tehokeinojen käyttö on taitolaji. Liika on vaan liikaa. Meillä on mahtava kieli, käytetään sitä, ja ollaan siitä ylpeitä.

Kirjallisuudessa en onneksi ole, ainakaan vielä törmännyt tuohon lainailuun. Paitsi kuvailtaessa teinien kielenkäyttöä. Täytyy nostaa esiin yksi kirja, jonka kirjoitustyyli on mitä loistavin. Simo Hiltusen lampaan vaatteissa. Suosittelen lukemaan. Tarina on synkkä ja kirjoitustapa loistava.

Ajattelin tähän loppuun kysellä lukusuosituksia, mutta Hiltuselta on näköjään julkaistu toinenkin teos. Tiedän mitä haen ensi viikolla kirjakaupasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *