Tänne puuhataan taas vaihteeksi lisää kieltoja. Tässä kerrotaan lakialoitteesta, joka läpi mennessään kieltää ilotulitteiden myynnin käytännössä kokonaan. Halutaan tehdä vuoden värikkäimmästä päivästä yhtä harmaa kuin muistakin.

Tuon lakialoitteen perusteluna käytetään melua, roskaa ja eläinten epämukavuutta, sekä muutamaa vuosittaista silmävammaa. Joo, kaikkia noita edellämainittuja sattuu ja tapahtuu vuodenvaihteessa, mutta jos ajatellaan hieman tarkemmin?

Vanhan vitsin mukaan suomalainen on valmis maksamaan satasen siitä, että naapuri ei saa viittäkymppiä. Vähän sama tilanne taitaa olla tässäkin, eli sitä mitä ei itse arvosta, pitää vastustaa, ja jos puhe ei tehoa, otetaan kovemmat keinot käyttöön. Eli mistä itse ei pidä, ei pidä kenenkään muunkaan pitää. Eihän kukaan tänne kieltolakia ole kyhäämässä, vaikka kaikki eivät alkoholia nautikkaan.

Melua ja roskaa riittää kyllä ainakin joka viikonloppuna, ainakin jokaisessa kaupungissa, kylässä ja taajamassa, josta löytyy anniskeluravintola. Ja jos kulmilta löytyy vielä grillikiska, roskan määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Käy vilkaisemassa sunnuntaisin jos et usko.

Entäs se eläinten epämukavuus? Ymmärrän vallan mainiosti sitä, että itselleen tärkeille ihmisille ja otuksille jokainen yrittää luoda mahdollisimman hyvät olosuhteet. Mutta onnistuuko se aina? Ei, eikä tule onnistumaan, vaikka kaikki maailman pauke ja välke kielletään. Koska minkäänlainen ihmisen toiminta nyt vaan aiheuttaa jos jonkinlaista ääntä, jolta on pirun vaikea välttyä jos ei asu aivan erämaassa. Joten uskon vakaasti jokaisen elukan selviävän muutamasta epämukavasta tunnista.

Mites ne silmävammat? Tässä lainaus tukesin sivuilta:

”Vuodenvaihteessa 2018–2019 silmävammoja saaneista 13 henkilöstä vain yksi oli käyttänyt suojalaseja. Loukkaantuneista 10 käytti ilotulitteita ja 3 oli katsojia. Tällä vuosikymmenellä joka vuodenvaihde noin 10–30 ihmistä on saanut ilotulitteesta sairaalahoitoa vaativia silmävammoja.

– Vaikka suojalasit tulivat lain mukaan pakollisiksi ilotulitteiden ampujille jo vuonna 2009, liian suuri osa ilotulittajista ei niitä edelleenkään käytä. Tukesin 2017 tekemän kyselyn perusteella noin joka viides ilotulitteita ampuva jättää silmänsä suojaamatta. Suojalasit ovat kuitenkin halpa ja helppo keino suojata silmät. Myös sivustaseuraajan kannattaa varautua suojalaseilla, sanoo ylitarkastaja Nina Heikkilä Tukesista.”

Kuinka kieltää ihmisiä olemasta tyhmiä? Kuinka paljon on mahdollista suojella ihmistä itseltään, ja onko siinä edes mitään järkeä? Jos viime vuodenvaihteen loukkaantuneista vain yksi (1) oli käyttänyt suojalaseja, pitääkö siitä rangaista kaikkia kieltämällä koko hauskuus? Sama asia kuin pyöräilykypärän kanssa, sen käyttäminen on pakollista, mutta harva pitää, koska se on noloa. Samoin kuin ne suojalasit. Ne on pirun noloja siihen asti kun aivot on asvaltilla tai silmä poskella.

En vaan näe mitä järkeä on kieltää ilotulitteet, ainakaan silmävammoihin vedoten. Kun ihmisen tyhmyyttä ei ole kielletty, eikä voikkaan. Joku kuitenkin rakentaa omat paukkunsa, samoin kuin porukka menee heikoille jäille tai rattiin kännissä tai naimisiin. Sen kiellon jälkeen kun ei kenelläkään ole enää hajua että millaisiahan paukkuja siellä sitten paukkuu. Ei kielto ilotulituksia lopeta, kuten ei kieltolaki lopeta viinanjuontia. Kumpaakin kun pystyy harrastamaan ilman henkilövahinkoja. Vastuu on jokaisella itsellään. Elämä on kovaa. Se on vielä kovempaa jos on tyhmä.

Onneksi tuo on vielä lakialoite, enkä jaksa uskoa sen läpimenoon. Koska sitten ollaan taas askeleen lähempänä holhousta. Kuka vittu sitä nyt haluaisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *